Astăzi este ziua lăsatului de sec, de mâine începând postul Sfintelor Paști. Un moment crucial pentru creștinătate având în vedere că rațiunea creștină se bazează pe aceste momente biblice semnificante.
Dar poate suntem oameni normali, oameni care frecventăm din când în când Biserica, poate că mergem doar pentru a ne deconecta de viața aceasta agitată, poate că suntem juriști. Cum va fi postul pentru noi oare?
Începutul postului
Anul acesta, Sfintele Paști se vor sărbători la 1 Mai. Un post lung cu începere din 14 martie. Ce spun preoții despre cum ar trebui să postim?
Dreptul și postul
Nu de cele mai puține ori se întâmplă să avem o zi plină de evenimente la muncă, momente în care trebuie să discuți fie în fața instanței fie la birou cu un debitor nervos care îți cere socoteală, întrebând de ce a fost dat în judecată ori de ce va fi executat silit (de parcă nu ar știi).
Nu de puține ori se poate întâmpla ca pe parcursul postului să trebuiască să evacuezi (punere în executare a unei sentințe de evacuare). Ori trebuie să suporți nervii de la coada Registraturii Tribunalului sau a vreunui coleg de serviciu care s-a trezit ”cu fața la cearceaf”.
Sunt momente care te consumă, sunt momente care îți crează un disconfort. Dar sunt momente normale din viața oricărui practicant al dreptului și depinde numai de tine dacă treci peste aceste momente sau nu.
În mod normal postul acesta ar trebui să fie presărat de rugăciune și abținere de la anumite alimente, o spovedanie ”ca la carte” prin intermediul căreia să ne curățim sufletul și să încercăm pe cât posibil să menținem acea curățenie.
Întrebat fiind însă la un interviu despre cum împac latura morală și latura legală meseriei, am răspuns că există pentru mine o singură modalitate: să-ți faci treaba bine până la capăt. Legea lui David a fost respectată deși aceasta contravenea într-o oarecare măsură doctrinei creștine din perioada respectivă. Dar era lege pentru toți.
Vă doresc să aveți un post liniștit și plin de rugăciune (atât cât se poate).
Comments
No comment yet.