Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Bucuresti Secția a VIII-a – Conflicte de muncă și asigurări sociale, reclamantul M.B. a chemat în judecată pârâta solicitând ca prin hotărârea ce se va pronunța să se dispună obligarea la emiterea unei adeverințe pentru perioada lucrată cu toate drepturile salariale cuvenite, respectiv toate sporurile și veniturile suplimentare pentru care s-a reținut și s-a plătit CAS și obligarea la cheltuieli de judecată.
În motivarea acțiunii, reclamantul a arătat că a fost salariat la pârâtă în intervalul 01.07.1987 – 01.03.1995 și că în mai multe rânduri a solicitat acesteia eliberarea unei adeverințe din care să rezulte toate drepturile salariale de care a beneficiat și pentru care a achitat contribuții. A arătat că această adeverință îi este necesară în vederea recalculării pensiei și că fostul angajator, în calitate de deținător al fondului arhivistic, îl privează de un drept prin refuzul de eliberare a adeverinței solicitate. Reclamantul a învederat că pârâta i-a eliberat o adeverință însă aceasta nu a fost emisă în forma cerută de lege pentru a putea fi valorificată de Casa de Pensii.
Reclamantul și-a întemeiat acțiunea pe prevederile Codului Muncii și Legea 263/2010.
Prin întâmpinare, pârâta a solicitat respingerea acțiunii ca nefondată, arătând că la data de 02.06.2014 a comunicat reclamantului adeverința nr. X prin care s-a conformat cererii acestuia. A mai arătat că pentru anumite perioade nu este în măsură să ateste veniturile reclamantului pentru că ștatele de plată nu se regăsesc în arhiva societății.
Analizând actele și lucrările dosarului, Tribunalul reține urmatoarele:
Potrivit prevederilor art. 40 alin. 2 lit. h din Codul Muncii, angajatorul are obligația de a elibera, la cerere, toate documentele care atestă calitatea de salariat a solicitantului.
Mai se reține că potrivit art. 161 din Legea nr. 263/2010 cererile în legătură cu eliberarea actelor prevăzute de lege prin care se face dovada vechimii în muncă, a timpului util la pensie pentru agricultori și a stagiului de cotizare necesare stabilirii drepturilor de pensie, se soluționează în termen de 30 de zile de la data înregistrării.
În raport de aceste prevederi legale, având în vedere că pârâta a avut calitatea de angajator pentru perioada în litigiu și aflându-se în posesia datelor privind perioada lucrată și veniturile obținute pentru care s-au achitat contribuțiile obținute pentru care s-au achitat contribuțiile de asigurări sociale, îi revine obligația legală instituită atât prin prevederile art. 34 alin. 5 cât și dispozițiile art. 40 alin. 2 lit. h din Codul Muncii și art. 161 din Legea nr. 263/2010 de a elibera la cerere toate documentele care atestă calitatea de salariat și veniturile obținute, inclusiv veniturile obținute cu titlu de prime și acord, adeverințe care să cuprindă toate drepturile de care a beneficiat salariatul pe perioada stagiului.
Tribunalul reține că adeverința de care se prevalează pârâta, adeverință emisă anterior introducerii acțiunii, nu a fost emisă cu respectarea dispozițiilor legale. Potrivit art. 127 alin. 2 din H.G. nr. 257/2011 de punere în aplicare a Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, adeverința prin care se dovedesc sporurile obținute de reclamant va cuprinde cel puțin:
- Denumirea angajatorului;
- Datele de identificare a persoanei;
- Perioada în care s-a desfășurat activitatea cu indicarea datei de începere și de încetare;
- Funcția, meseria sau specialitatea;
- Denumirea sporurilor, procentul sau suma acordată;
- Perioada în care a primit sporul și temeiul în baza căruia s-a acordat.
Având în vedere că adeverința nu menționează din ce se compun veniturile lunare, cu ce titlu au fost achitate reclamantului, ce sporuri sau venituri sunt incluse în acestea, dacă este vorba despre salarii brute sau nete, respectiv nu conține denumirea sporurilor, procentul sau suma acordată, respectiv perioada în care a primit sporul și temeiul în baza căruia s-a acordat, aceasta este informă, nefiind conforma dispozițiilor legale.
Fată de aceste considerente, instanța va admite acțiunea și va obliga pârâta să-i elibereze reclamantului o adeverință în care să se menționeze toate veniturile obținute în perioada lucrată și care să fie conformă cerințelor impuse de textele legale anterior menționate.
Mențiune: soluție pronunțată în anul 2015.
Comments
No comment yet.